czwartek, 14 lipca 2011

Cannelloni ze szpinakiem, kozim serem i szynka :)

    Lubimy dania z makaronem :) Różnego rodzaju zapiekanki i inne cuda :) Cannelloni jest ciekawym sposobem na urozmaicenie takiego dania. Dzięki szpinakowi nie jest ciężkie, ser kozi nadaje wyrazisty smak a szynka jest dodatkiem dla tych, którzy muszą mieć w daniu choć trochę mięsa ;) Zapieczone w sosie pomidorowym przykrytym tartą mozzarellą :)

Składniki:
  • 80 gram świeżego szpinaku
  • 180 gram koziego sera
  • pół puszki siekanych pomidorów bądź gotowego sosu
  • 7 rurek makaronu cannelloni
  • 150 gram tartej mozzarelli
  • 7 plastrów szynki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz i zioła włoskie do smaku

   Umyty szpinak kroimy i wrzucamy na patelnię z odrobiną masła, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i dusimy do wyparowania wody. Do smaku dodajemy zioła, pieprz i sól, uważając na ilość, gdyż ser kozi jest dosyć słony. Gdy pozbędziemy się wody, wrzucamy pokrojony ser i czekamy aż się roztopi :)  Jak trochę ostygnie, upychamy w rurki, zawijamy w szynkę i kładziemy w naczyniu żaroodpornym na  połowie sosu pomidorowego zmieszanego z 2 łyżkami śmietany. Gdy wszystkie cannelloni znajdą się w naczyniu, zalewamy resztą sosu i posypujemy mozzarellą, możemy dodać też odrobinę ziół. Pieczemy przez  mniej więcej 30 minut w uprzednio rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz