Lubimy dania z makaronem :) Różnego rodzaju zapiekanki i inne cuda :) Cannelloni jest ciekawym sposobem na urozmaicenie takiego dania. Dzięki szpinakowi nie jest ciężkie, ser kozi nadaje wyrazisty smak a szynka jest dodatkiem dla tych, którzy muszą mieć w daniu choć trochę mięsa ;) Zapieczone w sosie pomidorowym przykrytym tartą mozzarellą :)
Składniki:
- 80 gram świeżego szpinaku
- 180 gram koziego sera
- pół puszki siekanych pomidorów bądź gotowego sosu
- 7 rurek makaronu cannelloni
- 150 gram tartej mozzarelli
- 7 plastrów szynki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz i zioła włoskie do smaku
Umyty szpinak kroimy i wrzucamy na patelnię z odrobiną masła, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i dusimy do wyparowania wody. Do smaku dodajemy zioła, pieprz i sól, uważając na ilość, gdyż ser kozi jest dosyć słony. Gdy pozbędziemy się wody, wrzucamy pokrojony ser i czekamy aż się roztopi :) Jak trochę ostygnie, upychamy w rurki, zawijamy w szynkę i kładziemy w naczyniu żaroodpornym na połowie sosu pomidorowego zmieszanego z 2 łyżkami śmietany. Gdy wszystkie cannelloni znajdą się w naczyniu, zalewamy resztą sosu i posypujemy mozzarellą, możemy dodać też odrobinę ziół. Pieczemy przez mniej więcej 30 minut w uprzednio rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.
Smacznego :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz