poniedziałek, 4 lipca 2011

Lekkie ciasto z owocami


Ciasto lekkie, delikatne, rozpływające się w ustach, do którego pasują każde owoce: zarówno świeże jak i mrożone. Podzieliłam ciasto na pół i dodałam kakao by trochę je urozmaicić. Jest niesamowicie proste w przyrządzeniu i do tego błyskawiczne jeśli chodzi o czas, jaki trzeba mu poświęcić :)

Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce: świeże lub zamrożone( najlepiej ok pół kilograma )
  • 2 łyżeczki kakao ( jeśli podzielicie ciasto na 2 części)

Białka należy oddzielić od żółtek i ubić  na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ciągle ubijając dodawać żółtka a następnie olej. Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut  do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 Wersja pierwsza z czereśniami i morelami :) ciasto lekko zabarwione kakao :)
Smacznego :)





Wersja druga na ciemnym spodzie z truskawkami i agrestem :)

Smacznego :)



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz